Contemporary Dwelling, Formby, Merseyside

Contemporary Dwelling, Formby, Merseyside

Dorma-bungalows take the traditional single-floor home and add upstairs rooms, but for a growing family they offer little in the way of large communal spaces and utility areas for features like home offices. Our client had this very issue with their dorma bungalow in Formby, Merseyside. In an area that included villa-style housing, it seemed feasible to them that a well-designed replacement would be in keeping with the surroundings, yet give the family the modern living space it needed. Matthew Jones Architects agreed, and took on the project to demolish the dorma bungalow and replace it with a modern, five-bedroom home. Planning policy defines that new development should be of high quality inclusive design and layout and be informed by its wider context, neighbouring buildings and landscape of the wider locality. So we designed a high quality dwelling to add character and distinctiveness to the area. The approved design has two distinct blocks, the juxtaposition of which creates an exciting and dynamic building. A transparent link between the blocks is the hub of the home and acts as a central core. The link is reinforced with a central stone intervention that dissects the two blocks, reinforcing a linkage between the front and rear external spaces. The primary living spaces such as kitchen/family room and dining/living rooms are on the ground floor at the rear, facing the garden away from the railway line for both noise and privacy reasons. The selection of building materials, including white render, stone and zinc, reflects the vernacular colours of the surrounding buildings and surrounding landscape, and helps absorb the development into both the immediate...
The Beach House, Abersoch.

The Beach House, Abersoch.

Designs for a new contemporary style beach house located on a coastal site facing the sea in Abersoch, North Wales, currently on site, completion due early 2017. The upside down layout allows views across the sea from the living space. terraces allow spaces to enjoy the location and embrace alfresco style living in this beautiful part of north...
Ty Capel, Glan Conwy.

Ty Capel, Glan Conwy.

This contemporay house recently completed replaced an old dilapidated chapel and school house. The site that commands amazing views across the conwy valley has used welsh oak cladding to sofen the impact on the hillside.   Our vision: -To create a modern sustainable residential dwelling that responds to the layout of the site and respects its location. -A development that makes the most efficient use of this brownfield site. -A development that responds to modern day living and environmental technologies and construction techniques available. -To create a new sense of place that is distinctive, bothenrichingand respecting the local character -A development that reinforces the site qualities adjacent to the open...
Latest House Design, Glan Conwy, North Wales

Latest House Design, Glan Conwy, North Wales

Latest house design, Conwy, North Wales The proposals show a new modern detached two storey dwelling . We have designed an open plan modern two story house that steps with the rising topography thus minimising the amount of cut and fill required. We have adopted a more traditional form of building working within the levels of the site. The design has therefore responded to the sites natural gradients. In this way, the building will sit more comfortably and co-exist in a more natural relationship with its environs. Emphasis has been placed on ensuring the dwelling sits within the sites topography and does not dominate or affect the amenity of the adjacent property. The main living spaces such as living, dining and kitchen are located on the ground floor arranged around a central feature staircase with a free flowing open plan arrangement, each having large generous windows looking out to the views either to the west over towards sychnant pass or north over the Conwy estuary. First floor accommodation comprises the dormant spaces such as bedroom again with large windows taking in the views as described. We have adopted a contemporary style of architecture and materials rather than a pastiche style so there is a clear difference between the idiom of the adjacent house and new building and our proposals so that they enhance each other through their contrasting styles but tied together through their materials. The building is uncomplicated in its form and fenestration with contemporary detailing around the eaves, windows and entrance. The building will have a traditional high pitched roof with a generous eaves overhang to assist...